Ganjaran Hadiah Dan Wang Tunai Untuk Anda.

Dapatkan hadiah-hadiah menarik & wang tunai di sini. Daftar Segera. Berbaloi! [Klik Di Sini]

Berminat nak dapatkan Galaxy W
? [KLIK DI SINI]

Anda ingin peluang memenangi MPV? [KLIK DI SINI]


Followers

Benarkah sokongan terhadap UMNO Perlis semakin berkurangan?

Akad Nikah Di Masjid Menyimpang Dari Amalan Rasulullah???


Gambar Hiasan :)
KANGAR 20 Mac – Menjadikan masjid sebagai lokasi akad nikah adalah menyimpang dari amalan Rasulullah,kata seorang anggota Majlis Fatwa Perlis,Datuk Ahmad Jusoh.

Beliau berkata,Rasulullah pernah mengingatkan umat Islam supaya tidak melakukan akad nikah dalam masjid kerana ia meniru penganut Kristian yang menikah dalam gereja dan Yahudi di rumah ibadat mereka.

Ahmad yang juga ahli Majlis Hal Ehwal Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) berkata, walaupun pernah berlaku peristiwa akad nikah dalam masjid pada zaman Rasulullah, namun ia berpunca dari kehadiran seorang wanita ke dalam masjid yang mahu dirinya dikahwini.

Kesanggupan seorang lelaki yang turut berada dalam masjid untuk mengahwini wanita itu menyebabkan Rasulullah melakukan akad nikah dalam masjid.

Ahmad berkata, adalah lebih baik akad nikah dilakukan di rumah pengantin. – Bernama

ADAKAH PERKARA INI BENAR ???

RENUNG-RENUNGKAN LAH

3 comments:

  1. Mengunci pintu masjid dr sebarang aktiviti yg berfaedah selain beribadat adalah sesuatu yg lebih teruk. Rasulullah juga menyeru kita semua memakmurkan masjid untuk aktiveti yg berfaedah. Sedangkan apa yg terjadi sekarang ialah, jawatankuasa masjid mengunci pintu pagar selepas selesai solat.

    ReplyDelete
  2. Saya mohon supaya pihak Datuk Ahmad Jusoh menerangkan dengan lebih jelas tentang kenyataan beliau itu, sila buktikan dengan dalil-dalil yang sahih. Masjid adalah rumah Allah yang sangat mulia dan pernikahan itu juga disebut seperti mendirikan sebuah masjid.

    ReplyDelete
  3. Kalau macam tu kita jangan makan kat luar sebab dia amalan kristian, juga jangan pakai kereta sebab masa zaman nabi tak pakai kereta.

    ReplyDelete

Setelah membaca artikel di atas, tinggallah sedikit komen, supaya kita dapat berbincang mengenai isu tersebut dan berikan komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

* Gunakan nama sebenar atau nama panggilan anda.

* Elakkan dari mengunakkan nama Anonymous.
* Jika anda tidak tahu cara mengunakkan nama anda, ikut langkah berikut :

- Klik pada kotak di sebelah 'Comment as'
- Klick pada 'Name/URL' selepas tu isi nama anda, URL jika ada sahaja.
- Kemudian klik pada 'Continue' dan anda boleh terus menulis komen.

* Sila guna bahasa yang sopan dan berhemah ketika menulis komen.
* Hindari drpd menyentuh tentang sensitiviti individu, agama & perkauman.
* Segala komen yang ditulis atas tanggungjawab dan risiko anda sendiri.


- HARAP MAKLUM -