selamat datang 01 Pictures, Images and Photos

Ganjaran Hadiah Dan Wang Tunai Untuk Anda.

Dapatkan hadiah-hadiah menarik & wang tunai di sini. Daftar Segera. Berbaloi! [Klik Di Sini]

Berminat nak dapatkan Galaxy W
? [KLIK DI SINI]

Anda ingin peluang memenangi MPV? [KLIK DI SINI]


Followers

Benarkah sokongan terhadap UMNO Perlis semakin berkurangan?

Siapa Radzi Sheikh Ahmad Dan Apa Jasa Beliau Dalam UMNO?UMNO telah ditubuhkan oleh Allahyarham Dato' Onn b Jaafar pada 11 Mei 1946 di Istana Besar, Johor Bahru, Johor, yang pada masa itu dinaung Almarhum Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar, Sultan Johor.


 Pada 4 Feb 1988, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Dato' Harun Mahmood Hashim telah mengharamkan UMNO setelah puak-puak  yang kalah dalam perebutan kuasa Pemilihan Kepimpinan Tertinggi Presiden dan Timbalan Presiden UMNO Apr 1987 membawa isu pendaftaran sebuah cawangan ke proses perundangan.  


Puak-puak yang diketuai Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah, telah mengumpul pengikut-pengikutnya dan menubuhkankan sebuah parti baru iaitu Parti Semangat 46, termasuk Dato Radzi Sheikh Ahmad.
Setelah UMNO diharamkan, Tun Dr Mahathir Mohamad  menubuhkan semula UMNO dgn nama UMNO BARU dan beliaulah yang menjadi ahli pertama.


Pada tahun 1996, Dato Radzi Sheikh Ahmad bersama-sama kumpulan bekas Parti Semangat 46 lain seperti  Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah, Dato' Seri Utama Dr Rais Yatim, Dato' Zainal Abidin Zain,  Dato Ahmad Shabery Cheek, Dato' Manan Othman, Dato' Marina Yusuf, Dato' Paduka Rahmah Othman, Datin Ilani Ishak dan lain-lain telah diterima balik menjadi ahli UMNO semula.


Parti Semangat 46 ditubuhkan 11 Mei 1989 (diluluskan ROS pada 12 Okt 1989) dan menjalin kerjasama rapat dengan PAS, dikenali sebagai Angkatan Perpaduan Ummah (APU). Jalinan ini dipanjangkan dengan DAP, PRM dan PBS dan dikenali sebagai Gagasan Rakyat.


Gagasan Rakyat hampir berjaya mengalahkan Barisan Nasional (BN), buat pertama kalinya dalam sejarah Malaysia, dalam Pilihanraya Umum ke IX Nov 1990. Walau bagaimanapun, UMNO dikalahkan mutlak dalam PRU IX itu dan pemerintahan Kelantan berubah tangan setelah 12 tahun berkuasa. Pilihanraya Umum keX Apr 1995 masih lagi menyaksikan BN mengekalkan tradisi menerajui pemerintahan Malaysia yang dipelopori Parti Perikatan semenjak 1955.


Demikianlah jasa Dato Radzi Sheikh Ahmad yang sebelum ini telah terbukti berusaha menjahanam dan hampir meruntuhkan UMNO. Kini sekali lagi Dato Radzi Sheikh Ahmad hadir dalam meruntuhkan UMNO.

UMNO di Perlis semakin berkucar kacir akibat ketamakan kuasa dari Dato Radzi Sheikh Ahmad yang kini merupakan Penasihat Menteri Besar Perlis dan Ketua Penerangan UMNO Perlis. Beliau sepatutnya mendukung perjuangan dan aspirasi orang orang melayu dan mengimbau balik perasaan sewaktu diterima semula kepangkuan UMNO dan harus jadikan sebagai iktibar.

1 comment:

  1. ingat lagi tragedi mamali? ini lah org yang memberi arahan supaya ibrahim libya dibunuh... masyaallah. sungguh kejam..

    ReplyDelete

Setelah membaca artikel di atas, tinggallah sedikit komen, supaya kita dapat berbincang mengenai isu tersebut dan berikan komen yang berkaitan dengan artikel di atas sahaja.

* Gunakan nama sebenar atau nama panggilan anda.

* Elakkan dari mengunakkan nama Anonymous.
* Jika anda tidak tahu cara mengunakkan nama anda, ikut langkah berikut :

- Klik pada kotak di sebelah 'Comment as'
- Klick pada 'Name/URL' selepas tu isi nama anda, URL jika ada sahaja.
- Kemudian klik pada 'Continue' dan anda boleh terus menulis komen.

* Sila guna bahasa yang sopan dan berhemah ketika menulis komen.
* Hindari drpd menyentuh tentang sensitiviti individu, agama & perkauman.
* Segala komen yang ditulis atas tanggungjawab dan risiko anda sendiri.


- HARAP MAKLUM -